Konferencija za medije povodom obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH

Konferenciju za medije povodom obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH održana je u utorak 26. oktobra 2021. godine u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.Na konferenciji za medije obratile su se prof. dr. Dušanka Bošković, prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu i mr. sc. Nadina Grebović-Lendo, direktorica Biblioteke Univerziteta u Sarajevu i koordinatorica Akcijske grupe Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH ispred Univerziteta u Sarajevu.

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH pod motom “Biblioteka – mjesto susreta” bit će obilježen 29. oktobra, a cilj je podsjetiti na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja.Partneri u realizaciji ovog događaja su: Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru i Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać. Biblioteke (javne, akademske, školske, specijalne) – partneri iz Bosne i Hercegovine će 29. oktobra 2021. godine učestvovati u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.). Ovogodišnji moto glasi: Biblioteka – mjesto susreta. Biblioteke-partneri Univerziteta u Sarajevu obilježit će Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH 2021 s više od 50 različitih aktivnosti.

Mr. Nadina Grebović-Lendo je, predstavljajući program istakla da će Nacionalni dan na Univerzitetu u Sarajevu početi webinarom namijenjenom bibliotekarima pod nazivom „Ideje za odgojno-obrazovni rad s djecom i mladima u digitalnom okruženju”. „Predavačice na ovom webinaru su doc. dr. Emina Dedić Bukvić sa Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta UNSA i mr. Mirela Šuman. U uvodnom dijelu webinara učesnici će imati priliku čuti prezentaciju mr. Arijane Alispahić iz OŠ “Sokolje” i Ajdina Begića iz JU OŠ “Ćamil Sijarić čiji je rad s djecom i mladima u digitalnom okruženju ostavio rezultate u vidu materijali koji mogu biti dobar oslonac i inspiracija za nove aktivnosti“, istakla je mr. Grebović-Lendo. Također, napomenula je da u će se u popodnevim satima održati i savjetovanje „Uloga univerzitetske biblioteke u povećanju vidljivosti naučnih radova“. Prvi dio savjetovanja rezerviran je za promociju OJS (Open Journal System) platforme na kojoj je publikovan časopis “Pregled” koji ove godine slavi 111 godina izlaženja a čiji je izdavač Univerzitet u Sarajevu od 1967. godine.

Nakon promocije, prisutni će imati priliku pogledati i izložbu posvećenu izdavačkoj djelatnosti Univerziteta u Sarajevu, a koju je priredila Služba za izdavačku djelatnost Rektorata. Drugi dio savjetovanja rezerviran je za izlaganja na temu povećanja vidljivosti naučnih radova gdje će se osim profesora Univerziteta u Sarajevu, među kojima su prof. dr. Dušanka Bošković, prof. dr. Senada Dizdar i prof. dr. Iza Razija Mešević, obratiti i doc. dr. Franjo Pehar s Sveučilišta u Zadru koji će predstaviti projekat Morepress Sveučilišta u Zadru.„Nauka ne može bez biblioteke“ istakla je prorektorica za kvalitet profesorica Bošković, te dodala da je moto Biblioteka – mjesto susreta, pod kojim se Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH ove godine obilježava, posebno značajan u vrijeme pandemije jer se njime želi pokazati da kontakti i susreti ne trebaju prestati, već da se u online prostoru pruža mogućnost povezivanja sa kolegama i istomišljenicima širom svijeta.„Biblioteka je odgovorno mjesto“, istakla je prorektorica Bošković govoreći o webinaru namijenjenom bibliotekarima pod nazivom Ideje za odgojno-obrazovni rad s djecom i mladima u digitalnom okruženju, te naglasila značaj savjetovanja Uloga univerzitetske biblioteke u povećanju vidljivosti naučnih radova. „Ovaj događaj je prekretnica jer to nije tema o kojoj smo mnogo govorili, a očekujemo da će ovakva razmišljanja o istraživanju puno uticati i na poboljšanje vidljivosti, jer mi mnogo više radimo u domenu istraživanja nego što je to poznato javnosti“, navela je prorektorica Bošković.

Preuzeto sa: unsa.ba