Arhive kategorije: Edukacije

Predavanje Bibliometrija i uloga bibliotekara u visokoškolskim bibliotekama (VIDEO)

Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Bibliotekom Univerziteta u Sarajevu organizirao je predavanje na temu „Bibliometrija i uloga bibliotekara u visokoškolskim bibliotekama“. Pozvani predavač bio je dr. Bernhard Mittermaier, ugledni stručnjak iz oblasti bibliometrije i otvorenog pristupa. Dr. Mittermaier završio je studij na Univerzitetu Ulm Chemie gdje je stekao i doktorat iz oblasti… Nastavi čitati »

EBSCO Information Services webinar (VIDEO)

Biblioteka Univerziteta u Sarajevu je u saradnji sa kompanijom EBSCO Information Services organizirala webinar 6. decembra 2021. godine. Webinar je bio namijenjeni studentima, nastavnom osoblju i bibliotekarima. Učesnici su se educirali kako pretraživati EBSCO baze, citirati članak, slati članke e-mailom, sačuvati članke na Google Drive nalogu, izvesti metapodatke u softvere kao što je Zotero ili… Nastavi čitati »

Predavanje Elektronsko izdavaštvo i otvoreni pristup (VIDEO)

Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Bibliotekom Univerziteta u Sarajevu, organizirao je predavanje na temu elektronskog izdavaštva „Elektronsko izdavaštvo i otvoreni pristup“. Pozvani predavač bio je Ben Kaden ugledni stručnjak iz oblasti digitalnog izdavaštva, komunikacije i naučno-istraživačkog rada u digitalnom okruženju, te digitalne humanistike. Na Institutu za bibliotečke i informacijske nauke na Univerzitetu… Nastavi čitati »

EBSCO edukacija za studente, nastavno osoblje i bibliotekare

Biblioteka Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa kompanijom EBSCO Information Services organizirat će dva webinara 6. decembra 2021. godine. Webinari su namijenjeni studentima, nastavnom osoblju i bibliotekarima. Nakon webinara učesnici će znati pretraživati EBSCO baze, citirati članak, slati članke e-mailom, sačuvati članke na Google Drive nalogu, izvesti metapodatke u softvere kao što je Zotero ili… Nastavi čitati »

Predavanje “Elektronsko izdavaštvo i otvoreni pristup”

Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Bibliotekom Univerziteta u Sarajevu organizira predavanje na temu elektronskog izdavaštva „Elektronsko izdavaštvo i otvoreni pristup“. Pozvani predavač je Ben Kaden ugledni stručnjak iz oblasti digitalnog izdavaštva, komunikacije i naučno-istraživačkog rada u digitalnom okruženju, te digitalne humanistike. Na Institutu za bibliotečke i informacijske nauke na Univerzitetu Humboldt u… Nastavi čitati »